Een slim gebouw begint bij het proces

De opkomst van de gebouwautomatisering, de integratie van de Operationele Techniek (OT) met Informatie Technologie (IT) en de exponentiele groei van Internet of Things (IoT) in gebouwen levert ongekend veel nieuwe mogelijkheden op.

Slimme technologieën in gebouwen zijn een kosteneffectieve manier om te helpen bij het creëren van gezondere en comfortabelere gebouwen met een lager energieverbruik en een lager CO2-effect. Ze kunnen zorgen voor een vereenvoudiging van aansturing en beheer en geven daarnaast verregaand inzicht in het gebruik en verbruik van het gebouw.

De diversiteit aan systemen en de verschillende standaarden en protocollen zorgen ervoor dat de integratie tot slimme technologieën een complexe aangelegenheid is. Klanten zijn steeds beter opgeleid en eisen dat ook partners over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om aan hun behoeften en ambities te voldoen. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om compliant te zijn én te blijven aan wet-en-regelgeving. Lees ook: Een smart building ready gebouw vanaf 2026 verplicht.

Deze uitdaging vraagt om een nieuwe rol binnen het bouwproces, een hands-on consultant met praktijkervaring en inhoudelijke kennis van de bedrijfsvoering, integraties en softwareontwikkeling, dit is de Master Systeem Integrator, kortweg MSI.

De MSI

De MSI zorgt ervoor dat alle systemen correct communiceren, ze werken samen met eigenaren van gebouwen en zorgen ervoor dat systeeminformatie toegankelijk en bruikbaar is, en ze ontwikkelen softwarelagen die verantwoordelijk zijn voor integratie, aggregatie en communicatie van de gebouwsystemen. Ze zorgen ervoor dat technologieën worden geïntegreerd, technisch compliant zijn en voldoen aan de IT-beveiligingseisen.

De MSI heeft diepgaande kennis van geïntegreerde bouwsystemen en hebben een heldere visie rondom de flexibilisering van gebouwen. Omdat gebouwen steeds complexer worden, is die expertise erg belangrijk. Er worden elke dag meer en meer IP-verbonden apparaten geïnstalleerd in commerciële gebouwen.  IP-connectiviteit is echter niet altijd eenvoudig te beheren. Er zijn verschillende leveranciers met concurrerende belangen; zorgen over cyberbeveiliging; een technologielandschap dat voortdurend evolueert.

De rol in de keten

Een MSI is naast diegene met inhoudelijke technische kennis ook de bewaker van het algehele proces en zorgt ervoor dat de ambitie van de klant wordt vertaald naar concrete doelen. Een Master Systems Integrator helpt bij het ontwerpen van een geavanceerd, robuust en toekomstvast netwerk voor slimme gebouwen. Ze kunnen een compleet systeem, database en gebruikersinterface ontwerpen die het beste bij het gebouw past.

De MSI wordt al in de pre-constructiefase ingehuurd om ontwerpadvies te geven. Ze gaan door naar de constructiefase, schrijven de specificatie die voldoet aan de doelen van de klant en hebben de taak om de software te ‘laten’ ontwikkelen om aan de doelen van de klant te voldoen.

De MSI is niet enkel betrokken in de realisatiefase maar juist ook in de exploitatiefase. De MSI draagt zorg voor het verbeter- en optimalisatieproces door analytische services of andere Software as a Service”-tools (SaaS) toe te voegen die de kosten verlagen en de gebruikerservaring verhogen.

Avelution

Een slim gebouw is geen off-the-shelf product maar een ontdekkingsreis die je samen met stakeholders maakt. Deze ontwikkeling vraagt om vertrouwen en een langdurige samenwerking met kennispartners, dit is precies de rol die de Master System Integrator zich aanmeet.