Inzicht in luchtkwaliteit leidt tot actie bij RJ Networks & Security

Inzicht in luchtkwaliteit leidt tot actie 

bij RJ Networks & Security 

Hoe gezond is het binnenklimaat? Is deze comfortabel? Welke risico’s loop ik? Wat kan ik doen om de luchtkwaliteit (IaQ, Indoor air Quality) te verbeteren? Nagenoeg iedereen weet dat een slechte luchtkwaliteit invloed heeft op onze gezondheid. Echter is informatie en onderzoek hierover zo versnipperd aanwezig dat een eenduidig antwoord moeilijk te verkrijgen is.

“Luchtvervuiling inpandig doorgaans 2-5 keer zo hoog als de luchtvervuiling buiten.

Een gezond binnenklimaat wordt de laatste jaren steeds belangrijker en de bewustwording hiervan steeds groter. Als gevolg van de huidige pandemie is deze bewustwording in 2020 exponentieel gegroeid, goede luchtkwaliteit is belangrijker geworden dan ooit tevoren…

“We leven 90% van onze tijd inpandig”

De Sensoren

Recent heeft Avelution op het kantoor van RJ Networks & Security klimaatsensoren geplaatst. Deze sensoren geven real-time inzicht in een aantal belangrijke aspecten van luchtverontreiniging:

  • Radon – “Radon is de belangrijkste oorzaak van longkanker onder niet-rokers. Door radon veroorzaakte longkanker doodt meer dan woningbranden en koolmonoxide gecombineerd.”
  • Koolstofdicoxide  –  “CO2 is een broeikasgas dat in kleine hoeveelheden natuurlijk en onschadelijk is, maar naarmate het niveau stijgt, kan het de productiviteit en slaap beïnvloeden. Het wordt meestal binnenshuis geproduceerd door de lucht die we uitademen, de CO2-niveaus concentreren zich binnenshuis met minder ventilatie.”
  • Airborne chemicals – “VOC kunnen zowel op korte als op lange termijn ernstige gezondheidseffecten veroorzaken. Gezondheidseffecten variëren van lichte oog-, neus- en keelirritaties tot lever- en nierschade, afhankelijk van de mate van blootstelling.”
  • Luchtvochtigheid – “Een slechte luchtvochtigheid vergroot de kans op allergieën, infecties en kan resulteren in een lagere weerstand.”
  • Temperatuur – “Binnentemperaturen kunnen de prestatie, de stemming en het comfortniveau beïnvloeden. Individuele slaappatronen worden ook beïnvloed door de binnenluchttemperatuur.”

Daarnaast geef de sensor informatie over luchtdruk en lichtniveau. Naast deze metingen geeft de sensor ook een indicatie van risico verspreiding van virussen, risico’s op schimmel- ontwikkeling en bezetting op basis van CO2.

Het inzicht

Door veel voorkomende verontreinigingen te begrijpen en te beheersen, kan het risico op gezondheidsproblemen door slechte luchtkwaliteit geminimaliseerd worden. De sensoren bieden real-time informatie in een volledig aanpasbaar dashboard, er zijn standaard en aanpasbare rapportage sjabonen beschikbaar en er zijn KPI’s in te stellen voor meldingen.

User experience

Toegang tot de data en de UX (user experience) van de oplossing van cruciaal belang om bewustwording te bevorderen en actie te stimuleren. Door te zwaaien naar de sensor zal deze een kleurindicatie geven van de huidige status: Goed (groen), redelijk (oranje) en rood (slecht). Daarnaast kan je zelf ook direct inzicht krijgen door de QR code te scannen. Hiermee zie je direct de actuele luchtkwaliteit en geeft het inzicht in de te ondernemen acties om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De acties

Dit inzicht heeft ertoe geleid dat medwerkers van RJ Networks & Security veel bewuster bezig zijn met de luchtkwaliteit en hun gezondheid. De manier van ventileren in het kantoorpand is aangepast en de ramen worden sneller open gezet. Dit allemaal om in een zo optimaal en gezond mogelijk binnenklimaat te blijven werken.

Wil jij ook meer weten over de mogelijkheden en bewustwording en inzicht vergroten, neem dan contact met ons op en volg ons op linkedin.